Artikler - Nyhed

Marketsquare til kamp for lokalhandel

Stadig flere butikker og mindre byer er under pres og risikerer at bukke under for den stigende urbanisering og voksende nethandel. Prognoser viser, at op mod 1/4 af alle danske handelsbyer helt vil forsvinde, hvis trenden fortsætter. Det er baggrunden for, at Marketsquare sammen med MobilePay har taget initiativ til en ny årlig dag med temaet ”Sæt pris på din by – køb lokalt”.

Det er ikke nyt, at vi handler på nettet som aldrig før. Det er hurtigt og nemt, synes vi, men de færreste tænker over, at det har den konsekvens, at stadig flere fysiske butikker i de mindre byer lukker. Dette sammen med grænsehandel og øget butikskoncentration resulterer i hensygnende lokalsamfund med færre lokale arbejdspladser, vigende støtte til foreninger og klubber, faldende huspriser og manglende appel for både byernes borgere og potentielle tilflyttere. Men det er helt op til os forbrugere at få vendt den udvikling.

Ideen til ”Sæt pris på din by – køb lokalt” projektet opstod, som en udløber af dette års udgave af Marketsquares Shopper Insights Studie. Her kunne vi se, at det for 1/3 af danskerne er en væsentlig parameter i forhold til, hvor de lægger deres køb, at det gør noget for det lokale butiksliv. Men man er måske alligevel ikke helt bevidst om, hvor afgørende det helt konkret er for bæredygtigheden i ens lokalsamfund. Det synes vi hos Marketsquare, at det er en samfundsopgave at få sat fokus på.

Centrale aktører i dansk detailhandel støtter projektet

Derfor henvendte vi os til en række centrale aktører i dansk detailhandel, og vi oplevede fra dag ét en overvældende positiv opbakning: Mobile Pay, Dansk Detail, De Samvirkende Købmænd, KFI Erhvervsdrivende Fond, Landdistrikternes Fællesråd og De Lokale Ugeaviser meldte sig med det samme under fanerne, og det er vores fælles mål at skabe en årligt tilbagevendende national ”køb lokalt” dag ligesom det succesfuldt er blevet det i bl.a. USA.

Tyvstart den 27. oktober 2018

Projektet rulles ud i hele Danmark i 2019, men allerede i år tyvstarter fire byer. I Assens, Hillerød, Holstebro og Hærvejsklyngen, der er et samarbejde mellem de fem landsbyer Gesten, Bække, Hovborg, Gjerndrup og Lindknud, gennemføres ”Sæt pris på din by – køb lokalt” lørdag den 27. oktober. Med hjælp fra byernes handelsstandsforeninger og lokale medier er der sikret høj butiksdeltagelse, markedsføring og redaktionel omtale, og i de fire kommuner vil det lokale fællesskab være omdrejningspunktet den 27. oktober. Målet er, at idrætsforeninger, skoler, spejdergrupper, musikforeninger og andre lokale organisationer bakker op og er synlige i gadebilledet.
Om at være en del af projektet siger direktør i MobilePay Mark Wraa-Hansen: ”Vi vil gerne være med til at skabe positivt fokus på den dygtige, servicemindede og moderne lokalbutik og samtidig bevidstgøre os borgere og forbrugere om konsekvenserne af, hvor vi lægger vores indkøb. Den lokale detailhandel er afgørende for et velfungerende og attraktivt lokalsamfund.”
Og John Wagner direktør hos De Samvirkende Købmænd supplerer: ”Det handler om at inkludere alle med et varmt hjerte for dansk detailhandel. Et mangfoldigt og bæredygtigt Danmark forudsætter levedygtige, lokale handelsmiljøer.”
Online butikstilmelding til næste efterårs første landsdækkende ”Sæt pris på din by – køb lokalt’” i Danmark er allerede startet, og enhver by og ethvert byområdes handlende kan beslutte at deltage og vil få leveret bl.a. en kampagnepakke til alle de deltagende butikker.

Kontakt os hvis du vil høre mere om projektet

Udover at fostre og udvikle ideen og varetage koordineringen mellem alle aktørerne har Marketsquare lavet film, website og kampagnematerialer, og det har været fantastisk at mærke opbakningen, entusiasmen og iderigdommen hos de deltagende byer. På Marketsquare glæder vi os til at se, hvordan det hele spænder af derude den 27. oktober og til at få gjort ”Sæt pris på din by – køb lokalt” til en national begivenhed i 2019.
For mere information se https://prisdinby.dk eller kontakt Jens Thrane-Møller[email protected] eller på mobil +45 2084 6473.

DEL PÅ

Andre artikler

Koeb-lokalt
Artikel: NyhedSHOPPER INSIGHTS
Sætter du pris på din by? Så er det nu, du skal handle
> Læs artikel
Topbillede Handling bygger brands
Artikel: Nyhed
Har du fundet balancen mellem det taktiske og branding?
> Læs artikel
Kreativ direktor David Asmussen
Artikel: Nyhed
Prisvindende kreativ direktør til Marketsquare
> Læs artikel

Få flere artikler hver måned

Hvert kvartal giver vi dig stof til inspiration og refleksion indenfor branding og aktiverende marketing. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her